Rozdiel medzi SSD a HDD

Solid state drive – SSD disk vs Harddisk drive -HDD

Asi každý z Vás počul výrazy SSD alebo HDD. Diskový priestor vo Vašom PC alebo laptope je určite vybavený jednou z týchto technológii. Ako si vybrať a prečo ? Na začiatku je stále otázka financií ale presne túto časť by som úplne preskočil keďže trhové ceny SSD diskov za posledné roky klesajú a kapacity za prijateľnú cenu stúpajú …480 GB SSD disk si vieme zabezpečiť za sumu od 50 eur. Samozrejme klasické HDD je lacnejšie ale rozdiel je už iba zanedbateľných 15 eur. Tak prečo ísť SSD cestou ?

1, Rýchlosť čítania aj zápisu je niekoľkonásobne rýchlejšia -nábeh PC ale aj kopírovanie ukladanie a iné diskové úlohy budú trvať kratšie
2, Odolnosť – keďže SSD disk nemá oproti HDD žiadne rotačné časti je odolný proti nárazom a prudkým pohybom s Vaším počítačom
3,Trvácnosť – SSD disk si môžeme predstaviť ako veľký rýchly USB kľúč na ktorý môžeme zapisovať donekonečna žiaľ ich prepisovanie je limitované a určené výrobcom napríklad 200TBW (ak máme 480 GB SSD môžeme ho prepísať celý 416 krát čo sa ale málokomu vôbec podarí za 15 rokov) u HDD sa nestretávame s počtom prepísaní ale keďže ide o rotačné zariadenie ich životnosť a to najmä v laptopoch je násobne kratšia pre otrasy a iné vplyvy na mechanické časti.
4, Spotreba energie a teplota – SSD má nižšiu spotrebu energie a žiadne teplo navyše …oceníte najmä pri laptopoch ak Vám vydrží batéria napríklad o 15 min viac.

Pre HDD ale stále hovorí kapacita. Ak potrebujete ukladať veľké množstvá dát sú cenovo oveľa prístupnejšie a do domácich NAS úložísk stále preferovanejšie. Nezabúdajte však na RAID a postite sa pred stratou dát.

Dá sa jednoducho vymeniť HDD za SSD ? Áno samozrejme pomocou clonu disku sa dá táto operácia uskutočniť už za pár hodín a vy pocítite zmenu iba v nárastu rýchlosti. Ak si na takúto konfiguráciu netrúfate stačí nás kontaktovať.